on-line: 2  Strona główna    Top  Księga  Aktualizacje
Patelnia - jaka do czego - przepis nr 439

Na papier Informacje do druku Czytano - 11323


W tej kwestii panuje dość duża dowolność. Używamy po prostu takiej patelni, która jest dla nas najwygodniejsza. Ważne jednak, w jaki sposób patelni używamy.
PATELNIE ALUMINIOWE
Przed smażeniem rozgrzewmay samą patelnię. Następnie sprawdzamy temperaturę wypuszczając kroplę wody, która powinna na niej "tańczyć". Dopiero wtedy wrzucamy tłuszcz. Uwaga na masło - pryska!
PATELNIE ŻELIWNE
Natłuszczamy przed smażeniem, rozgrzewamy do wysokiej temperatury i zmniejszamy ogień dopiero po wrzuceniu mięsa. Patelni żeliwnych nie wypłukujemy - po smażeniu wycieramy do sucha kuchennym papierem.
PATELNIE TEFLONOWE
Dodajemy tłuszcz przed rozgrzaniem. Niegdy nie rozgrzewmay suchej patelni, używamy wyłącznie drewnianych lub plastykowych przyborów by nie zadrapać powierzchni teflonu. Na patelni teflonowej można też smażyć bez tłuszczu.
JAK CZYŚCIĆ PATELNIĘ PO RYBIE?
Przesypujemy ją solą i rozgrzewamy. Gdy sól zbrązowieje, na patelni nawet nie pozostanie ślad zapachu ryby. Następnie wycieramy do czysta papierem kuchennym.

From: NN

W kuchni potrzebne są przynajmniej 2 patelnie. Jedna z nich, pokryta powłoką nieprzyczepną (teflonem) nadaje się do smażenia placków, potraw z jaj, warzyw. Do smażenia befsztyka natomiast potrzebna jest specjalna patelnia stalowa. Tylko taka powierzchnia gwarantuje powstanie wysokiej temperatury Na patelni stalowej można smażyć bez tłuszczu. Jeżeli uważamy, że jest niezbędny, możemy dodać go już po usmażeniu potrawy. Pozwala to wyeliminować toksycznych związków, które wytwarzają się w wysokiej temperaturze. Mięso ma w sobie tłuszcz, który wytapia się podczas smażenia na 'suchej' patelni.

Patelnia to jedno z najwazniejszych uzadzen w kuchni.
Mialam patelnie teflonowe, mialam ciezkie aluminiowe, mialam zeliwne.
Teraz uzywam tylko i wylacznie patelni zeliwnych, ciezkich, z grubym osadem. NIGDY nie myje ich niczym innym, tylko woda. Takie zeliwne patelnie nie przywieraja, nalesniki zawsze sie udaja, ryba sie pieknie smazy, nawet od biedy mozna poledwice wolowa na takiej patelni usmazyc, jesli sie nie ma grila, bo jest wystarczajaco goraca.
Polecam takie zeliwne patelnie w 3 rozmiarach.
Trzeba je przed uzyciem przygotowac, najlepiej poprzez wysmarowanie olejem i pieczenie w bardzo goracym piecu kilka godzin. To trzeba 3 razy powtorzyc, i bedzie powierzchnia lepsza, niz najlepszy teflon.
Magdalena
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)

Nie wiem czy marka ma jakies znaczenie.
Jest to po prostu gruba (~6mm) zeliwna patelnia i przypuszczam kazda odlewnia zeliw moze je odlac (tzn. wykonac). Bardzo ciezkie, mozna gotowac i jednoczesnie trenowac :)))
Ceny sa niskie; duza patelnia kosztuje kilkanascie bucks.
Lepsze sa (tak mysle) garnki i patelnie firmy francuskiej Creusot (sp). Sa to naczynia zeliwne, ciensze i emaliowane. Ceny raczej znaczne kilkadziesiat zielonych za sztuke. Co do wad, to niebezpieczenstwo obicia emalii przychodzi na mysl.
From: ZJP <DrizzlySpike@seattle.wa.us>

Tez sobie akurat nie moge przypomniec dokladnego spellingu, ale znam te zeliwne, emaliowane garnki. Sa one doskonale do dlugiego duszenia. Jako patelnie sa do niczego, bo nie da sie na nich robic nalesnikow, ani miesa porzadnie.
Tylko zeliwne patelnie nadaja sie do wszystkiego w kuchni, i dlatego sa tak bardzo uniwersalne. Jak masz zeliwna, to zadna inna ci niepotrzebna.
Ktos wspomnial garnki Caphalon - takie wlasnie uzywam, ale patelnie maja za cienkie, choc mam tez taka, z kompletu, i czasami ja uzywam do szybkiego duszenia. Mieso sie na niej gotuje, a nie smazy, bo nie mozna osiagnac tak wysokiej temperatury, jak w zeliwnych.
Magdalena
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)
 

Wstecz
W górę ekranu



Jest to 13784992 odsłona od 6 grudnia 2000 roku.
Tworzenie strony: 0.015 sekund